Förverkligade sina drömmar om att såga egna stockar

Bastustuga Timmerstuga

Så äntligen inföll rätt tidpunkt att skaffa Bamsesågen, efter många år av drömmar om att få såga egna stockar.

Under hösten 2016 drog en storm in över Vasaområdet och fällde en hel del träd på vårt skogsskifte. Nu var dessutom isen ut till sommarstugan så pass bra i mars månad att vi passade även på att avverka en del timmer på holmen.

Hämtade sågverket på bilsläp

På skärtorsdagen hämtade vi Bamsesågen som var 7 meter med kedjesåg, timmerfräs och en knutmall från fabriken, en trevlig roadtrip med bil och släp på 100mil! Glad i hågen åkte vi hemåt för att mötas av 80 stockar som väntade på att bli sågade till timmer, plankor och bräder. Under våren sågade vi block som var 105×160 mm för den planerade gårdsbastun. Timmerblocken har legat och torkat fastspända under sommaren för att inte bli krokiga och skeva.

Dubbelhaksknut

Timrade ett utedass som övningsobjekt

Eftersom jag aldrig tidigare knuttimrat av nytt virke beslöt jag att göra ett utedass som övningsobjekt. Tanken var att om jag inte skulle bli helt nöjd med mitt första timringsprojekt, ja då kan man ju alltid skita i det! Hyvlade ena sidan av blocket, dels för att få en fin insida och dels för att korrigera tjockleken till 100 mm så att knutmallen skulle kunna användas och regleras för knuttimring i 4” timmer.

Gjorde först några övningsknutar och beslöt mig för att använda både handcirkelsåg och en motorsåg för att få en tillräckligt tät och exakt knut. Jag gjorde en dubbelhaksknut utan vindspår. Cirkeln sågade lagom djupt, med stämjärnet tog jag bort det mesta innan jag putsade knuten med kedjesågen. Jag tycker att Bamsesågens sågbänk fungerar väldigt bra som arbetsbänk för arbetet med knutarna, arbetshöjden är lämplig och med några skruvtvingar och ett par plankbitar hölls timret på plats under urtagningen av knutarna.

Cirkelsag Timring

Med hjälp av handcirkelsågen fick dubbelhaksknuten rätt djup. Jag gjorde flera snitt med cirkeln, speciellt om timret var kvistigt.

Knuttimring Motorsag

Här justeras timmerknutens urtag och putsas till med sågkedjan.

Timmerstomme

Hyvlat timmer invändigt, granstock av varierad kvalitét.

Övning ger färdighet, så nu känns det väldigt inspirerande att börja timra på gårdsbastun. Jag planerar att göra en dubbelhaksknut med vindspår. Efter att ha kollat Youtubevideon om ”Knutmall för timring” ett flertal gånger så kommer nog även den varianten med vindspåret i timmerknuten att lyckas.

Jag hoppas kunna njuta av sköna stunder i bastun redan nästa sommar.
Det bästa med Bamsesågen är att den ger minst lika många sköna upplevelser som vilken finsk bastu som helst!

Med bamsehälsningar från Österbotten,
Johan Smedlund

Läs mer om Bamsesågen