Timmerman med långt sågverk

Bamsesågen Sågverk Kedjesågverk Minisågverk Timmer

Blocksågar timmer till timringar

Mattias Bjurman är timmermannen bakom Hustimmer i norr. Mattias driver sitt timringsföretag där han till mestadels jobbar med nyproduktion av timmerstugor och hus efter kunds önskemål. Mattias sågar sitt långa hustimmer med Bamsesågen som han sedan knuttimrar. Timra hus är alltid något som intresserat Mattias.

 

Timrade eget hus i 8″ timmer

Under 2013 sågade Mattias timmer till sitt egna framtida hus, ett hus som han sedan själv timrade i 8″ timmer. Det är ett året-runt hus som är cirka 150 m2 stort med ett tillhörande garage som också är uppsatt i 8″ timmer. Huset är väldigt magnifikt med sina grova timmerstockar och vackra omgivning vid kusten.

 

Sågverk som är 18 meter

Sågverket är specialanpassat för att klara såga extra långa stockar. Mattias vill kunna använda sig av hela stockar under och ovan fönster i timringen. Sågverket är totalt 18 meter långt och har 7 stycken stocklyftare. Mattias har sågat stockar upp till 12-13 meter långa.

– Det funkar hur bra som helst att såga längre stockar på Bamsesågen, speciellt när det är en så kraftig sågbänk. När stockarna blir så pass långa så blir dem också väldigt tunga. Då är det viktigt att det är en stark sågbänk som klarar de här vikterna. Nu i sommar ska jag såga några stockar som blir ännu längre för ett framtida projekt berättar Mattias.

 

Bamsesågen är kärnan i verksamheten

– Bamsesågen är kärnan i min verksamhet som jag inte klarar mig utan. Med kedjesågen sågar jag fram timmerblock som sedan får ligga och torka. Jag använder kedjesågen även till att riktsåga blocken om de vridit sig under torkningen. Sågverket är en viktig del i min verksamhet och sågen är navet i mitt timringsföretag, med hjälp av Bamsesågen kan jag såga fram specialdimensioner och de längder som jag behöver.

 

Bamsefräsen hyvlar upp till 8” timmer

Mattias använder timmerfräsen Bamsefräsen för att hyvla timmerblocken. – Timmerfräsen är oerhört effektiv och den avverkar snabbt. Jag gillar timmerfräsen då jag kan hyvla med avsmalning på stocken, eftersom jag föredrar att timra enligt topp/rot principen när jag timrar. Att avsmalningen på stocken får vara kvar gör att det helt enkelt blir mer liv i timringen samtidigt som man använder så mycket av stocken som det går.

 

Se videoreportage

LÄS MER