Traditionella och moderna timringsverktyg för timmermän

Traditionella timringsverktyg knuttimring

Vi erbjuder både traditionella och moderna timringsverktyg för knuttimring

Genom att vi producerat sågverk till många timmermän och timringsföretag under cirka 30 år så har vi samlat på oss en stor kunskap om vilka verktyg som används och efterfrågas. I vårt stora sortiment med timringsverktyg återfinns traditionella handsmidda yxor från Gränsfors Bruk samt moderna timringsverktyg som dymlingsborrmaskin, timmerfräsar, sågverk och läsvärda böcker om timringsteknik för dig som vill fördjupa sig i det traditionella hantverket.

 

Handsmidda yxor från Gränsfors Bruk

Gränsfors timringsverktyg är speciellt framtagna för att användas vid byggnadsvård och nyproduktion. Verktygen är framtagna i samarbete med timmermän. Gamla verktyg har varit förebild för de modeller som Gränsfors Bruk idag tillverkar, men de har utvecklats för att passa dagens behov. Samtliga yxor är utformade för att passa en specifik funktion, där en stor variation finns i smidets utformning, slipning och skaftning. De flesta yxor kommer med ett eggskydd av vegetabilgarvat läder samt yxboken.

Sågverk för framtagning av hustimmer

För att producera hustimmer från skogen så förenklas det enormt om man har ett sågverk. Timret som används till byggnadsvård och renovering av äldre timmerstugor är ofta längre än vanligt virke då många föredrar hela stockar under exempelvis fönster. I många fall kan det vara svårt att få tag på längre stockar som är blocksågade, i ett annat scenario så är det samtidigt en större kostnad att köpa in timmer som är specialsågat längre än vad de traditionella sågverk klarar av att producera. Våra sågverk går att få i önskad såglängd och vi har både producerat och levererat kedjesågverk samt bandsågverk som klarar över 13 meter i effektiv såglängd. Läs mer om våra sågverk här »»

Elektriska maskiner för hustimmer

I vårt stora sortiment med timringsverktyg så har vi elektriska handhållna maskiner som väsentligt ökar effektiviteten samtidigt som dem skonar timmermannens kropp. En populär maskin för barkning och bilning av timret är barkmaskinen log peeler som arbetar snabbt och är enkel att använda, maskinen har blivit mycket populär hos både nybörjare men även bland många erfarna timmermän och timringsföretag. Vi erbjuder även en stark och kraftig borrmaskin för dymling som har back och låga varvtal och lämpar sig mycket bra för borrning med större dimensioner som till dymling. Vill man hyvla insidan av av timmerstocken så har vi en bred handhållen hyvel som fungerar bra till att planhyvla blocket på ena sida som sedan blir innerväggen i timringen.

Timmerfräs som hyvlar rundning och långdrag

Bamsefräsen är timmerfräsen som ger alla möjligheten att bli proffs på timring. Bamsefräsen timmerfräs har två kuttrar monterade, vilket innebär att stålet för både rundning och långdrag är monterade samtidigt så att du slipper byta stål för att göra över och undersida klar på timmerblocket. Timmerfräsen finns i två storlekar och klarar av att hyvla upp till 8″ hustimmer. Maskinen finns antingen med en stark elmotor eller med kraftig 4-takts motor från Honda. Läs mer om Bamsefräsen här »»

Knutmall som förenklar knuttimringen

Knutmallen är ett fantasktiskt hjälpmedel för dig som vill lära sig att timra! Knutmallen som gör det enklare att rita upp knuten på blocket har blivit en stor försäljningssuccé. Med hjälp av mallen så kan man rita upp en komplett knut, även med vindspår om man vill. Du behöver inte lyfta upp timmerblocket på föregående timmervarv för att rita var knuten hamnar. Knutmallen för timring finns i olika storlekar och upp till 8″ hustimmer. Läs mer om knutmallen här »»

Lindrev för tätning mellan stockarna

Lindrev används för att täta mellan stockarna vid timring, samt för att täta karmar runt fönster och dörrar. Drevet är en ren naturprodukt som består av 100 % linfiber. Linfibrerna kan både ta upp och avge fukt (andas), vilket gör att eventuell fukt kan tas om hand och transporteras i konstruktionen. En unik egenskap i jämförelse med syntetiska isoleringsmaterial. Lindrev är också trevligt att arbeta med, det ger en bra arbetsmiljö.Vid timring ger lindrevet en bra isolering mellan stockarna. Drevremsan ska avpassas så att utrymmet i långdraget fylls ut, men drevet får inte sticka ut och vara synligt när timringen är klar. Remsan ska heller inte vara för tjock, utan ge kanterna på den övre stocken möjlighet att möta trä i den undre stocken. Läs mer om lindrev här »»

Läs mer