Slipning av bandsågblad till sågverk

Bandsagblad bandsagverk skärverktyg

Slipning av bandsågblad till sågverk är en viktig del i sågningen. Om du håller skärutrustningen i trim så får du rätt mått på virket, dessutom håller bandsågbladen längre och sågningen går fortare. Det är lätt att tänka en stock till när man märker att det går lite tyngre på grund av att det är slött.

Slipning av bandsågblad till sågverk

Vi har slipmaskiner för bandsågblad, både  en lite enklare modell och en mer professionell variant som är vätskekyld. Ett bra underhåll av bandsågbladen bidrar till att dem håller längre och att du kan slipa dem flera gånger om.

Skränkning av bandsågblad

Rätt skränkning är viktigt, dels att varje tand är lika mycket skränkt men också för att rätt mängd sågspån ska komma ut från sågsnittet. De skränkta tänderna skapar ett spår åt bandsågbladet i sågsnittet. Normal skränkning brukar vara 0,5 mm och  endast 1/3 av tanden bör vara skränkt. Skränkningen ska inte göras för lågt ner eller högt upp på tanden. För snabb och exakt skränkning så erbjuder vi en professionell skränkmaskin som är enkel att använda. Skränker höger och vänster tand i samma moment. Enkel justering av hur mycket som bandet ska skränkas.

Skränkmätare för bandsågblad

För att snabbt kontrollera måttet på skränkningen eller för att kontrollera att tänderna är lika så kan man använda sig av en skränkmätare. Mätaren som vi erbjuder är snabb och enkel.

Det är viktigt med rätt underhåll:

Slipa i tid och på rätt sätt och vårda skärverktygen. Här nedan följer några tips och rekommendationer.

• Låt bandet vila när du inte sågar, släpp bandspänningen

• Rengör bandsågbladet från kåda innan slipning

• Rengör slipskivan ofta och håll rätt profil

• Slipa inte hårt, slipa hellre försiktigt och oftare

• Ta bort eventuellt slipgrader från tanden ((OPT-203 gör detta automatiskt)

• Använd bra smörjmedel för sågning

REKOMMENDERADE PRODUKTER