Sedan början av 90-talet när de första sågverken byggdes har Bamsesågen tillverkats i Sverige. Stora delar av tillverkningen sker i fabriken i den västerbottniska byn Flocktjärn
Den första serien sågverk tillverkades år 1992 av dess grundare vilka bestod av sex vänner och namnet Bamsesågen kommer från första bokstäverna i deras efternamn. Namnen på grundarna är Svenowe Burström, Henry Burman, Per Andersson, Erik Marklund, Elner Stenmark, och Tore Eklund. Namnet Bamse var också passande till sågen då de hävdade att den var mycket stadigare än konkurrenternas sågverk.
Den första serien som tillverkades hade faktiskt samma typ av fyrkantsprofil i sågbalken. På den tiden var den inte i rostfritt material, det dröjde några år innan sågbalken fick ett vridstyvt och rostfritt material. En hel del har hänt sedan första prototypen byggdes. Sågverken har förfinats och det har utvecklats en ny klingsåg samt flera tillbehör under åren som gör sågningen enklare och effektivare.
Tillverkning i norr
Idag tillverkas många detaljer vid fabriken i Västerbotten. Verkstaden som ligger i Flocktjärn har en modern maskinpark med en automatiserad kapmaskin där längder av material kapas och i en cnc-styrd kantpress bockas alla laserskurna detaljer till Bamsesågen. Produkterna som svetsas görs också vid fabriken. Man kan säga att vi gör allt utom maskinbearbetning och ytbehandling här.” Berättar Jesper Marklund som är ansvarig för produktionen. Maskinbearbetning som svarvning och fräsning görs i toppmoderna maskiner som är anpassade för detaljernas utformning och på det sättet kan priserna pressas ner.
”Vi tummar däremot aldrig på kvalitén. Alla komponenter som Bamsesågen är uppbyggd av håller högsta kvalitet och elmotorerna vi använder är riktiga industrimotorer.” Säger Jesper Marklund.
Montering
Varje sågverk som ska hämtas eller levereras till kund kommer alltid monterad från fabriken. Det går med andra ord snabbt att komma igång med sågningen när man inte behöver lägga ner tid på montering. Man behöver bara se till att sågbänkens ben står i våg med varandra samt lyfta på sågenheten och eventuellt fler maskiner. När man har monterat sågsvärdet tillsammans med en sågkedja så kan man såga sitt första sågsnitt och snart har man en ganska rejäl hög med virke. Varje utrustning tar killarna på monteringen cirka två dagar innan sågverket är klar för leverans.
”Vi montererar varje sågutrustning för att säkerställa att det blir ett riktigt bra resultat när kunden ska igång och såga. Vi kan ju aldrig skylla på att det är kunden som monterat fel.” Säger Joakim Marklund med ett leende och berättar att man ska kunna såga inom millimetern när utrustning är uppställd.
Transporter över hela världen
Varje år levereras omkring 130 sågverk till kunder över hela världen. Försäljningen är störst i Sverige och Norge men följs tätt av Finland som tredje största export landet. Varje år levereras dessutom ett antal utrustningar även till Tyskland och baltiska länder.
Sysselsätter flera
Vid fabriken är det idag sex personer som är sysselsatta med Bamsesågen och dess sågutrustningar. Vi har gedigna samarbeten med ett flertal mindre och större företag i allt från produktutveckling, produktion och speciallister inom olika områden.
” Det är kul att jobba på Bamsesågen, det är dessutom ett väldigt varierande jobb.” Säger Joakim Fahlgren montör och svetsare vid fabriken med säte i den norrländska byn Flocktjärn.
”Vi besitter idag en väldigt stor kompetens inom småskaliga träförädlingen och skogsbruket. Vi jobbar nära våra kunder, och vi ser våra kunder som våra vänner och likasinnade.” Berättar VD Jimmy Marklund.
Göran Bergqvist som jobbat med Bamsesågen i 22 år.
” Man har träffat och lärt känna många nya vänner på de mässor man besökt genom åren.”