Sågat 2000 stockar i år med Trak-Met TTP-600 Standard

Sågverk Trak-Met sågar virke

Det absolut bästa med ett eget sågverk är att kunna förädla virket själv och att inte behöva dumpa bort virket till ett lågt underpris

Ulf Svensson från Vindeln fick sitt nya sågverk levererat under februari 2020.
Det gick snabbt som Ulf var igång med sågverket, och det dröjde inte länge innan vi fick några bilder på stora virkesstaplar där Ulf berättade att de sågat cirka 250 stycken timmerstockar.

Sågverk med hydraulisk stockhantering

Bandsågverket som Ulf investerade i är en Trak-Met TTP-600 Standard som är utrustad med hydraulisk stockhantering. Men det är inte det första sågverket för Ulf som började såga med ett enklare kedjesågverk. Ulf insåg ganska snart att kapaciteten inte skulle räcka till och köpte sedan ett mindre bandsågverk från en leverantör.

Sagverk Trak Met hydraulik
Ulf som legosågar och säljer virke kände dock att han behövde ett bandsågverk med bättre kapacitet och med mer automatiska funktioner samt hydraulisk stockhantering för att enklare hantera timret.

– Jag började titta på marknaden igen för att se vilka sågverk jag skulle granska närmare. Trak-Met var ett sågverk jag fastnade direkt för med sin mycket stabila sågbänk i stora och rejäla balkar. Så jag åkte och tittade på en utrustning och gillade inte bara den kraftiga konstruktionen utan funktionerna var väl tilltänkta och hydrauliken var rapp och enkel att använda.
Egensagat virke sgaverk

Legosågning åt skogsägare

Ulf berättar – Den här säsongen har varit toppen, när sommaren var över så hade vi sågat över två tusen stockar! Min far Ola Svensson hjälper till en hel del och vid legosågningen så hjälper oftast skogsägaren själv till. Det absolut bästa med ett eget sågverk är att kunna förädla virket själv och att inte behöva dumpa bort virket till ett lågt underpris som det blir när man säljer timret till skogsbolaget.
Sagverk Trak Met saghus
– Jag sågar de flesta dimensionerna på mitt bandsågverk och det är enkelt att ställa in och använda. Trak-Met är ett jäkligt stabilt sågverk som håller måtten och är väldigt driftsäkert. Till våren så är det dags att såga igen och det ligger redan tre stora timmerhögar utanför såghuset och väntar berättar Ulf.

Trak Met 600 Standard bandsagverk
Slipningen av skärverktygen gör Ulf helt på egen hand. För att slipa tänderna på bandsågbladet så använder Ulf en bandslip av modell Grindlux. Bandsågbladet som används mest är X-cut vilket lämpar sig bra för tall och gran. Bandsågbladet X-Cut har var tredje tand av Stellite och håller därför skärpan längre än traditionella bandsågblad.
Grindlux bandslip

Ulf Svensson
Maltjälen, Vindeln.

Läs mer om trak-met