Från träd till flotte

Från träd till flotte - Flotte på vatten

– ”Vi har hjälpts åt i skogen då vi tagit fram timret som blåst omkull”

Från träd till flotte
– När barnbarnet fick sin önskan.

Det var Jonathan Enkvist 11år gammal som gärna ville bygga en flotte med sin farfar Ulf Nilsson.  Det ända krav som fanns från farfar var att Jonathan skulle vara med i hela processen.

Mitt barnbarn Jonathan pratade om att han ville att vi skulle bygga en flotte tillsammans. Jag tyckte såklart att det skulle vara jättekul och samtidigt lärorikt för honom. Jag lovade att jag skulle hjälpa till med att bygga flotten men berättade också att jag ville att han skulle vara med på hela resan från att hugga ner timret till att hjälpa till med sågning, hyvling och bygget berättar Ulf.

Från träd till flotte - Bamsesågen sågverk

Är flotten en dröm som funnits länge?
Redan ifjol började Jonathan att prata om att bygga en flotte men då hade jag inget sågverk. Jag hade varit i tankarna redan, och köpte nu Bamsesågen för att börja ta reda på vindfällen och få virke till diverse byggen och underhåll. Vi har sågat allt virke till flotten!

Från träd till flotte - Eget virke

Hur har arbetet mellan er fungerat?
Det har varit riktigt roligt och Jonathan har gått runt med ett leende hela tiden. Vi har hjälpts åt i skogen då vi tagit fram timret som blåst omkull, ja hela proceduren från träd till färdig produkt har vi gjort tillsammans. Jonathan kör timmerkranen helt själv och jag kan inte annat än att känna en viss stolthet när vi umgås. Han har också sågat och hyvlat. Han är jätteduktig och tar det försiktigt och jag berättar även om riskerna som finns i arbetet berättar farfar Ulf och fortsätter  – Man lär sig aldrig om man inte provar!

Bygga flotte från skogen

Vad tycker du har varit roligast med projektet?
Det är helt klart att göra något med Jonathan! Sen gillar jag all hantering och förädling och för mig handlar det även om att förverkliga drömmar säger Ulf.

Vad tror du Jonathan tycker varit bäst?
Han tyckte det var kul att börja sätta ihop flotten, sen var nog höjdpunkten när vi åkte ut på vattnet och fikade berättar en stolt farfar. Ulf avslutar samtalet med att berätta att han nu sågat fram virke till takstol, regelvirke och läkt. Han ska även såga panel till nästa bygge som ska bli ett traktorgarage.

Reportage från
Bamsebladet nr3, 2016

Läs mer om Bamsesågen